Villa Julianalaan | Bilthoven

Villa julianalaan

Extension of a Residential House  |  Bilthoven |  the Netherlands

Located on Julianalaan in a wooded area of the Gooi region, the existing house had been extended a number of times in recent years. The result was a gloomy and cluttered interior with low-ceilings and little contact with the extensive gardens. Moreover, the extensions were of poor quality.

The starting point for the design was to ‘open’ up the house to the gardens and the sun. The existing extensions have been replaced by new additions featuring timber-frame construction and pitched roofs, which rise from the existing building line towards the south. Glazed screens and a timber terrace enhance the relation with the gardens.

ProjectExtension of a Residential House, Bilthoven, the Netherlands
ClientFamily Van Hapert
Design practiceKettingHuls
ArchitectDaniëlle Huls, Monica Ketting
Period2013-2016
StatusCompleted
TeamDaniëlle Huls, Monica Ketting
ProgrammeHouse with extension 230m2 (usable area)
Building costs€ 292,000
Engineering firmHaskoning DHV Nederland B.V.
ContractorBouwbedrijf A. van Oostenbruggen
PhotographyChiel de Nooyer