Restobar Mama | Maastricht

REstobar mama

A Restaurant in a Park  |  Maastricht  |  the Netherlands

After the tunnelling of the A2 motorway in Maastricht and the construction of new greenbelt De Groene Loper had been completed, the Vrijheidspark was laid out in the area near Koningsplein. The ground plan of the park incorporates a number of oval green spaces, one of them accentuated by a stone bench that marks the designated location of a pavilion.

The multi-sided pavilion consists of a round concrete terrace, a rectangular building volume and a round, steel canopy. The carousel-like building is set in the middle of the oval with on one side a play area for children with hidden fountains and on the other the tables and chairs for the terrace. The concrete benches in the brick façade are the starting point of a boot camp or a running training.

From circular apertures in the terrace, trees grow upwards past the steel beams of the canopy. Inside, the steel construction of the canopy continues as a construction of wooden, laminated beams with a concrete column in the middle of the building. The restaurant and kitchen form a T-shaped space with large glass façades. The circular steel canopy and the trees can be decorated with lights, ornaments and climbing plants. The round concrete terrace lies in a beige-coloured semi-paved area and forms the transition between the pavilion and the natural stone oval.

The pavilion has solar panels over the entire roof, an epc of 0 and is not connected to the gas mains. The outdoor unit of the heat pump is integrated in the building volume and located behind a wooden grille in the façade, along with most of the other required air inlets and outlets. The brickwork façade is made with a leftover batch of terracotta module bricks from manufacturer Janinhoff. There were no fitting pieces or cornerstones available. Some of the blocks were therefore sawn, vertically or horizontally, to achieve the desired pattern, the dimensions of the façade and the position of the bench and window.

Project A Restaurant in a Park, Maastricht, the Netherlands
Client Jan Bronckers
Design practice KettingHuls
Architect Daniëlle Huls, Monica Ketting
Period 2019-2020
Status Completed
Team Robert Bijl, Peter de Graaf (bouwbegeleiding, iNeXarchitecten), Daniëlle Huls, Luïsa Jacobse, Monica Ketting, Enrique Orts Costa
Programme Restaurant, kitchen, toilets, entrance and basement (storage and installation) 156 m2 (gross floor area) and 600 m2 (gross floor area) garden
Building costs € 827,750
Contractor Eijkerbouw
Engineering firm Castermans Engineers
Installation
technology
HP Installatietechniek
Electrical installation technology Bergmans & Wijnen
Bricks Steenhandel Gelsing
Steel canopy Raemakers Metaalwerken
Photography Stijn Bollaert