Gewonnen! Baronie Cranendonck

Zicht op het broekbos, het voormalig gemeentehuis met nieuwe woningen en het kasteeltje Cranendonck

KettingHuls en Bureau B+B hebben met de inzending “The Broek of Cranendonck” de besloten prijsvraag voor de herontwikkeling van de Baronie van Cranendonck gewonnen.

De Baronie van Cranendonck is een 395 hectare tellende Heerlijkheid met in het midden een brink met de ruïne van het vroegere kasteel uit 1250, het kasteeltje Cranendonck, het voormalig gemeentehuis, een boerderijcomplex en een aantal woningen.

Intensiveren van het natte landschap

Profiel ter plaatse van de ruïne van het vroegere kasteel uit 1250

Het intensiveren van het natte landschap van de Buulderbroek en de Buulder Aa is het uitgangspunt van de visie “The Broek of Cranendonck”. Door het maximaliseren van het stroomgebied en het terugbrengen van de natte biotoop ontstaat een karakteristieke atmosfeer die verwijst naar vroegere tijden en tevens actuele thema’s zoals verdwijnende ecosystemen, klimaatverandering en bijbehorende overstromingen op de agenda zet. Omringd door drassig grasland, het broekbos en de meanderende Buulder Aa, wordt de Baronie eveneens sterker gedefinieerd als een centrum, als een unieke enclave die zo behouden blijft voor de toekomst.

Plankaart

Profiel brink-botanische waterboerderij-broekbos

Uitgangspunt voor de bebouwing is het versterken van de dorpse structuur van kleinschalige bebouwing rondom de brink waarbij het zicht op de omringende broek wordt verbeterd. Zorgvuldig gepositioneerde uitbreidingen hebben dezelfde kleine schaal als de bestaande bakstenen gebouwen. Rondom de brink zal de bestaande atmosfeer blijven bestaan, maar de nieuwe uitbreidingen zullen de Baronie een nieuw gezicht geven naar de Broek van Cranendonck.

In de gebouwen van het voormalige boerderijcomplex komt een botanische waterboerderij als entree voor de Broek. De twee bestaande bakstenen gebouwen bieden onderdak aan een centrum voor onderwijs en onderzoek, een laboratorium, een restaurant en twee woningen, één voor de boer en één voor de ambassadeur van Cranendonck. Het voormalige gemeentehuis zal worden getransformeerd in een groep woningen rond twee binnenplaatsen. De nieuwe bewoners hebben een andere band met de Baronie dan de bezoekers in het weekend; ze zijn van vitaal belang om van deze plek een echte gemeenschap te maken.

Nieuw aangezicht van de Baronie van Cranendonck

Profiel brink-voormalig gemeentehuis met woningen-broekbos