Atriumterrein Kerkrade


Midden in Kerkrade ligt de Anstelvallei. De trein rijdt langs de oostelijke rand van de vallei over de in 1934 aan gelegde spoordijk (miljoenenlijntje) langs het Atriumterrein naar Station Kerkrade. De treinreis lijkt een fantastische tocht met zicht op het centrum van Kerkrade aan de ene kant en de vallei aan de andere zijde. Niets is minder waar. Er is niets van de stad en de vallei te zien.

Op de spoordijk ontnemen bosschages van uitgeschoten bomen en struiken het zicht op de stad en de vallei. Een verwaarloosde achterkant van de stad. Dit terwijl een fantastische foto uit de jaren ‘40 iets anders laat zien. Een prachtig glooiend land met Kerkrade op het plateau en een duidelijke zichtrelatie tussen de vallei en de stad. De stad presenteert zich als voorzijde naar de vallei. Het verlangen naar dit arcadische landschap is het uitgangspunt voor het stedenbouwkundig plan voor het Atriumterrein en z’n omgeving.

Voor 1925

Na 1934: aanleg spoordijk voor Miljoenenlijntje

Bossages op spoordijk, een verwaarloosde achterzijde van Kerkrade

00739

Huidig zicht op de stad | Aanleg spoordijk Miljoenenlijntje 1934 | Naar het uitzicht kijken | Kerkrade op het plateau

De locatie, een voormalig ziekenhuis terrein, wordt een park waarin drie landschappelijke elementen (het Balkon, de Open ruimte en de Belvedère) een gelaagde overgang creëren tussen stad en landschap en het fantastische uitzicht in ere herstellen. De begroeiing op de spoordijk wordt uitgedund en de nieuwbouw is zo gepositioneerd dat het zicht op de Anstelvallei vanuit de binnenstad niet wordt geblokkeerd. Hierbij wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van het aanwezige hoogteverschil van 23 meter. Het gebouw manifesteert zich aan het begin van de Wijngracht, de entree van de stad vanwaar de meeste bezoekers met de auto de stad in komen en waar de trein langs rijdt. Hier is de nieuwbouw met de sporthal en het zwembad zichtbaar als een markante landschappelijke sculptuur in de helling van het terrein. De begroeide daken zijn toegankelijk en verbinden door middel van trappen en hellingbanen de Open Ruimte met de entree van de stad. Keermuren in het park en de gevels van de nieuwbouw wisselen elkaar af tussen groene taluds en glooiingen.

2016-heden | In samenwerking met BOOM Landscape en Nieman. In opdracht van Gemeente Kerkrade en IBA Parkstad.

3 landschappelijke elementen : het Balkon, de Open Ruimte en de Belvedere

De nieuwbouw is onder de Belvedere gepositioneerd zodat het zicht op de Anstelvallei niet wordt geblokkeerd.

Zicht vanaf balkon op de Open Ruimte en de Belvedere

Het entreegebied

Zicht vanaf entree van de stad