The Metropolis

Zicht vanaf de Duivendrechtsevaart

Zicht vanaf de Duivendrechtsevaart

Samen met Connecting Concepts en S-Coop werkt KettingHuls aan een werkgebouw voor de creatieve industrie in het Amstel Business Park langs de A10 rond Amsterdam in de Gemeente Ouder-Amstel.

“Jonge creatieve bedrijven trekken om verschillende redenen naar oude panden: de huisvestingskosten zijn laag en de ruimten zijn vaak imposant groot en flexibel bruikbaar. Er heersen weinig of geen regels en er is ruimte voor creatief zelfbeheer.”
Joks Janssen, hoogleraar ruimtelijke planning en cultuurhistorie aan de Universiteit van Wageningen

Waar Joks Janssen het over heeft is vrijheid. Vrijheid in handelen en ruimte. De creatieve industrie is niet op zoek naar een corporate maatpak, maar naar ruimte om vrij te bewegen. Geen 3 meter hoge verdiepingen maar naar een grote hal waar ze zelf de inrichting van kunnen bepalen. Ze zijn op zoek naar een progressieve sfeer die hun innovatieve werk ondersteunt.

Wij stapelen daarom casco hallen en we gaan kuubs verhuren.

Elke hal heeft zijn eigen identiteit die bepaald wordt door een eigen industriële uitstalling, dakvorm en afmeting. De verdiepingen zijn zes meter hoog en bieden zo ruimte aan een eigen indeling van de huurder.
Tussenvloeren zijn makkelijk te (de)monteren en zijn onderdeel van het interieur.

Maar daarnaast willen creatieve bedrijven graag huizen in industrieel erfgoed. En dat hebben we niet. Maar we kunnen wel de aansprekende sculpturale kwaliteit van het industrieel erfgoed inzetten bij de vormgeving van The Metropolis.

Bernd & Hilla Becher hebben ze gefotografeerd, de Anonieme Sculpturen’ zoals zij ze noemen. Fabriekshallen, watertorens, koeltorens, gastanks, silo’s en hoogovens, gecategoriseerd naar typologie, functie en bouwwijze. De vorm van gebouwen, die in werkelijkheid door het gebruik werd gedicteerd, wordt zo een stijl. De gebouwen worden beelden, sculpturen, die voor ons allen heel herkenbaar zijn als industriële gebouwen.

Deze sculpturale kwaliteit gaan we inzetten bij de vormgeving van The Metropolis. Door deze herkenbare industriële vormen te stapelen ontstaat een collage van afzonderlijke gebouwen die samen verworden tot een sculptuur met een eigen karakter. Een vormentaal die het gebouw uitgesproken anders maakt dan de andere gebouwen langs de A10 en de Spaklerweg. Vervreemdend, de zwaartekracht tartend met een knipoog naar het industriële erfgoed.

2015 – heden | In samenwerking met S-coop. In opdracht van Connecting Concepts

Industriële hal

Industriële hal

Industriële hal basis: verdiepingshoogte 6m + kolomstructuur + spanten + liften + trappenhuizen

Industriële hal basis: verdiepingshoogte 6m + kolomstructuur + spanten + liften + trappenhuizen

Industriële hal basis + eigen interieur en inrichting huurder

Industriële hal basis + eigen interieur en inrichting huurder

Industriële hal basis + tussenvloeren + entresols

Industriële hal basis + tussenvloeren + entresols

Beeldtaal industrieel erfgoed

Beeldtaal industrieel erfgoed

Verschillende hallen hebben verschillende dakvormen en afmetingen. en

Verschillende hallen hebben verschillende dakvormen en afmetingen. en

Totaal 45.000 m2 met mogelijkheid uit te breiden met tussenvloeren tot 60.000 m2.

Totaal 45.000 m2 met mogelijkheid uit te breiden met tussenvloeren tot 60.000 m2.

Plattegrond Begane Grond

Plattegrond Begane Grond

doorsnedes06

De Binnenplaats

De Binnenplaats